Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Vi lever i en tid av förändringar även på Gotland. Efter många år ...

Läs mer

Plantering av jordgubbar

För 12 år sedan planterade vi några hundra Tamella jordgubbsplantor. Det räckte för vårt eget bruk. När vi sedan kom över lite växtväv och täckte med blev det plötsligt så att det blev bär till salu. Problemet med Tamellan var att de mognade mycket ojämnt och var snara till förruttnelse.

På prov planterades tusen Honeoye vilket blev ett lyckokast. Dessa bär trivs så bra hos oss att många anser att vi har gotlands godaste "Gubbar". När de blev för gamla flyttade bären ut på stora fältet. Med stor oro såg jag fram mot första riktiga skörden. Kvaliten var densamma och forsättningen var räddad. Nu har vi ca 20000 plantor som är färdiga för avlivning. De ger dock full skörd så de klarar av att ge bär till de nya har fått fart i år. I år planterar vi ytterligare 5000 Honeoy och 5000 Polka

2010, på våren, planterade vi 5000 Polka efter en provplantering 2009 med gott resultat. De är lite senare än Honeoey. Sammanlagt betyder det att vi i år har ca 40-50000 plantor varav 20 skall bort efter årets skörd.

Felicia provade vi också men de har svårt att överleva vintern så de finns bara som kuriosa.

Hösten 2010 planterade vi 10000 nya Honeoye som är så stora att jag tror att de kommer att bära en hel del bär i år. Vid sidan av Havtornen är jordgubbar en av våra huvudprodukter sedan Zucchinin  alltmer svikit oss pga för mycket regn på vår lerhaltiga jord. I år blird det bara några plantor för eget bruk. Likadant med melonerna, som inte hittade köpare ifjol.

2010 tog vi tillsammans med Niklas Ising fram en egen kartong för Gotländska jordgubbar. Det var inte helt lätt med alla krångliga regler för Eu och Krav märkning. Det blev dock lyckat och väl mottaget av alla instanser.

Nickarve Gård, Adress: Hejdeby Nickarve 308, 621 76 Visby
Telefon: 0498-26 15 05 , Mobil: 0768-46 15 05, 
E-post: fbserv@gotlandica.se

© Nickarve Gård  |  » Om cookies  |  » Sitemap