Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Vi lever i en tid av förändringar även på Gotland. Efter många år ...

Läs mer

Odling av havtorn

Vårt Kravcertifikat

För 14 år sedan planterade vi på skoj 50 havtornsplantor för att ha något annorlunda i trädgården. När de började bära frukt hade jag en idé om att göra sylt och marmelader. Vid kontroll med kravs regler fann jag dock att det inte skulle vara lönsamt utan det är bättre att sälja bären som de är. I någon mån har det ändrat sig och vi kommer att planera för egna produkter när bären räcker till. Senaste åren har de gått som torkade till Pieras Livs i Hötorgshallen i huvudkommunen.

Sedan en månad finns de även tillsamans med pastöriserad juice på Coop stormarknad i Visby.

Efterfrågan på färska bär var skaplig så vi plockade det mesta för hand av den anledningen samt att vi ville behålla buskarna.

Årets skörd har varit god på de buskar som gett bär. Det finns därför att köpa, antingen direkt eller från din grossist.

Juice har vi i större eller mindre förpackning. 33 cl - 10 liter.

Torkade havtorn, gjorda på skalet och fröna från det som kvarstår efter att ha pressat juicen ur bären. Det är för oss nytt sedan 2009. Du finner dessa torra bär hos Coop i Visby eller hos Pieras livs i Hötorgshallen i Stockholm. Juice finns Hos Pieras i frysen och hos Coop i Visby, pastöriserad.

Vi har också 10 litersförpackningar för restaurangbrukare. Kontakta oss för pris.

Havtorn skördads  genom klippning och frysning. Vi har nu haft de gyllengula  bären i vår trädgård sedan 14 år. Havton ger en underbar sylt eller juice om man inte föredrar att äta dem som de är eller använda dem till dekoration av fisk eller kötträtter.

Eftersom våra bär inte räcker till för att mätta efterfrågan köper vi även från en kollega i södra Lettland en del torkade bär. De är inte ekologiskt kontrollerade men eftersom det inte finns behov av bekämpningsmedel till havtornsodling håller de samma kvalitet. De förpackningarna har ingen certifieringsmärkning och det är noterat ursprung Lettland.

Makro- och mikronäringsämnen vid tillverkning av havtornsjuice

Processens inverkan på makro- och mikronäringsämnen har undersökts vid tillverkning av havtornsjuice. Det makronäringsämne som förekommer i högst halt i juicen är kalium. Innehållet i juicen blev 20% högre än i bäret. Även innehållet av mangan blev 32% högre i juicen än i bäret.  Innehållet av krom, koppar, molybden och järn blev däremot betydligt lägre än i bäret (45-75%). Sammantaget anses havtornsjuice vara en god källa för de undersökta makro- och mikronäringsämnena.

 Källa: J Food Sci. 2008. 73(6):H97-102.

Nickarve Gård, Adress: Hejdeby Nickarve 308, 621 76 Visby
Telefon: 0498-26 15 05 , Mobil: 0768-46 15 05, 
E-post: fbserv@gotlandica.se

© Nickarve Gård  |  » Om cookies  |  » Sitemap